Jednoduché a především chutné jídlo s vyváženým obsahem bílkovin, sacharidů a tuků je vhodné jak k obědu, tak i k večeři. Chilli v něm obsažené nastartuje metabolismus a podpoří spalování tuků. Suroviny 500 g nejlépe hovězího mletého masa 2 ks větší cibule 2 plechovky nakládaných rajčat (může se přidat i rajský protlak) 2 plechovky nakládaných […]
Tipy
-
-
Rubriky
Jak vybrat skleník
Pokud právě vybíráte skleník na vaší zahradu, měli byste zvážit několik aspektů. V nabídce jsou skleníky buď se skleněnými nebo polykarbonátovými okny. Skleněná okna do skleníku propouštějí více světla, zatímco polykarbonátová okna vynikají svou lehkostí, snadnou manipulací a lepšími tepelně izolačními vlastnostmi. Dalším důležitým aspektem je také rozměr a půdorys základny skleníku.
-
Vytváření bonsaií z chilli papriček je dlouhodobý proces a vyžaduje notnou dávku nejen trpělivosti ale také štěstí. Bonsaie jsou charakteristické svým mohutným kmenem a během jedné pěstitelské sezony se na chilli papričce mohutný dřevnatý kmen nevytvoří. Z tohoto důvodu je třeba zajistit, aby rostliny chilli papriček přečkaly zimu. Již v počátcích pěstování je však třeba […]
-
Rubriky
O bonsaích obecně
Pěstování bonsaí v sobě zahrnuje pěstitelské schopnosti i cit pro detail. Bonsaj pochází z Japonska a zjednodušeně je možné říct, že se jedná o miniaturu stromu v misce. Klasické bonsaie jsou tvořeny z listnatých i jehličnatých stromů, přičemž každý druh je více či méně vhodný pro vytváření bonsaí. Chilli papričku můžeme stromem nazvat asi jen […]
-
V době, kdy teplota venku dlouhodobě klesne na 10 °C a níže, je vhodné nechat své rostliny chilli papriček zazimovat. Ačkoli v mnoha zdrojích, jsem nalezl informaci o tom, že paprika je jednoletá rostlina, osobně jednu svou rostlinu pěstuji s úspěchem již třetím rokem. Nechat přezimovat rostliny je vhodné hned ze dvou důvodů. Na jaře, […]
-
Již několikrát jste se jistě ocitli v situaci, kdy jste chtěli k obědu ostré jídlo, ale nebylo možné při vaření použít chilli papričky, neboť ostatní spolustrávníci ostré neradi. Vhodným způsobem jak mít ostré jídlo a ostatním ho neznepříjemnit je použití domácí pálivé omáčky plné jen těch kvalitních surovin bez přidaných chemických látek. Do domácí omáčky […]
-
Sušení a mletí zralých plodů chilli papriček je mým velmi oblíbeným, univerzálním a jednoduchým způsobem, jak tyto pálivé plody zpracovat a uchovat je tak na dlouhou dobu. Obrovským plusem tohoto způsobu zpracování je výsledek v podobě jemného pálivého prášku, který je možné použít vždy a všude, ať už při vaření doma nebo třeba na dochucení […]
-
Pěstování paprik ve skleníku je v našich klimatických podmínkách často tím nejlepším řešením. Noční a denní venkovní teplota nezřídka vykazuje velké rozdíly, což chilli papričkám a paprikám obecně příliš nesvědčí. Pěstování paprik ve skleníku přináší výhody nejen díky vyšším teplotám a vlhkosti, ale také díky tomu, že při delších deštích nehrozí přelití zeminy. Přesazování paprik […]
-
Po přesazení malých rostlinek do kelímku čeká nejednoho pěstitele ne příliš záživná část dlouhé cesty za prvními výsledky v podobě pálivých plodů papriček. V kelímkách či v jiných nádobách podobného tvaru a velikosti pěstujeme sazenice přibližně do doby, kdy je možné je přesadit na volné prostranství nebo do skleníku či do větších nádob, ve kterých je možné […]
-
V minulém článku bylo nastíněno úskalí pěstování chilli papriček v závislosti na klimatických a pěstebních podmínkách, které panují našemu podnebí a bylo řečeno, jak začít s pěstováním chilli papriček. Nyní když jsou semena zaseta a v ideálním případě všechna vyklíčena, je třeba jim věnovat zvýšenou péči. Jakmile semena nasadí klíček, je vhodné postupně dosypávat malé […]